
March 31, 1978 
 
The Honorable Burness Reed 
State Representative 
17th District 
211 Fenton Avenue 
Grand Forks, ND  58201 
 
Dear Representative Reed: 
 
This is in reply to your letter of March 17, 1978, in which you set forth the following facts 
and questions: 
 

I am writing for an opinion on what appears to me to be a violation of the “open 
meetings” law as specified in NDCC 11-11-05. 
 
The Grand Forks Board of County Commissioners met in regular meeting 
Tuesday morning, March 14, and recessed that meeting until 1:30 Thursday, 
March 16.  At that time they planned to name a person to succeed County 
Commissioner James Rice who died last Friday. 
 
I was in attendance at the 1:30 meeting at the County Court House, as an 
observer.  After what seemed to me to be a 5 minute “cut and dried” selection --
(two names placed in nomination and voted on with a 4-2 decision), it was 
interesting to hear Chairman Christoffer tell a newsman that there had been a 
meeting at noon at the Town House Motel.  I later called Chairman Christoffer to 
ask if notices had been sent to the Board members, since there had been no 
notice in the paper and he stated that he had called them the day before.  The 
County Judge, County Treasurer and County Auditor had also been invited to 
this noon meeting, and he said, in compliance with the open meeting law, he also 
invited a Grand Forks Herald reporter, the morning of the scheduled noon 
meeting. There were no others in attendance. 
 
In speaking with Judge Kosanda, he stated that they were told, “this is not a 
decision making meeting -- but only to acquaint us with the candidates so we 
know who we’re voting for”.  They then reviewed each applicant, but held no 
interviews with any of the 17.  15 of these persons had indicated interest in being 
appointed. 
 
I find no fault with their final selection, but do object to what is an apparent 
violation of the “open-meeting” law. 
 
Your opinion on this will be greatly appreciated. 
 

Section 11-11-05 of the NDCC provides: 
 



MEETINGS OF BOARD - TIME AND PLACE.--The board of county 
commissioners shall meet and hold sessions for the transaction of business at 
the courthouse, or at the usual place of holding court, on the first Tuesday in 
January, April, July, and October of each year, and may adjourn such meetings 
from time to time.  The county auditor shall have power to call special sessions 
when the interests of the county demand it.  The chairman of the board, or a 
majority of the members thereof, may call special sessions upon giving five days’ 
notice of the time and object of the meeting by publishing the notice in the official 
newspaper of the county, or by giving personal notice, in writing, to all the 
members of the board. 
 

You refer to this in your letter as an “open-meeting” law.  However, we find nothing in 
the above-quoted section which requires an “open meeting.”  The statute does provide 
for a special meeting upon five days’ notice of the time and object of the meeting by 
publication in the official county newspaper “or by giving personal notice, in writing, to all 
the members of the board.”  If the appropriate officials were to call a special meeting by 
personal written notice to the members of the board, as permitted by the statute, the 
public would be without knowledge of the meeting.  It is possible that if no written notice 
were given, the attendance without objection of the members would satisfy this 
provision since it seems to be for the benefit of the members rather than the public. 
 
You may have had reference to Section 11-11-06 of the NDCC which provides: 
 

SESSIONS OF BOARD TO BE PUBLIC - COUNTY MATTERS HEARD 
AT SESSION ONLY. -- The meetings of the board of county 
commissioners shall be open to the public. All matters pertaining to the 
affairs of the county shall be considered by the board in session only, but 
it may continue any business from a regular session to a day between 
regular sessions. 

 
We also note section 44-04-19 of the NDCC, as amended, which provides as follows: 
 

OPEN GOVERNMENTAL MEETINGS.--Except as otherwise specifically 
provided by law, all meetings of public or governmental bodies, boards, 
bureaus, commissions, or agencies of the state or any political subdivision 
of the state, organizations or agencies supported in whole or in part by 
public funds, or expending public funds, shall be open to the public.  The 
governing members of the above bodies, boards, commissions, agencies, 
or organizations meeting in violation of this section shall be guilty of an 
infraction for a first offense.  A public or governmental body, board, 
bureau, commission, or agency meets in violation of this section if it 
refuses any person or persons access to such meeting, unless such 
refusal, implicitly or explicitly communicated, is due to a lack of physical 
space in the meeting room for the person or persons seeking access. 

 
See also Article 92 of the Amendments to the North Dakota Constitution. 



 
It appears to us that the question may well be one of proper notice rather than a 
question of a violation of the open meeting statutes.  According to the open meeting 
provision, Section 44-04-19, a violation occurs if a board refuses access to any meeting 
to any person or persons.  Your letter indicates a reporter for the Grand Forks Herald 
was informed of the meeting.  The articles from the Grand Forks Herald enclosed with 
your letter indicate it was too late to notify the public of the noon meeting.  Your letter 
also states that no other persons were in attendance.  However, it does not state 
whether any other persons requested admission to the meeting but was refused 
admission. That, according to the statute, is the basis of a violation of the open meeting 
statute. 
 
Prior to this time, this office has been urged to hold that any meeting of a public body of 
which prior public notice has not been given is a violation of the open meeting law.  We 
have consistently refused to issue such an option since on several occasions bills 
requiring such notice have been presented to the legislature and defeated.  The last 
example of a bill of this nature was SB2177 introduced into the 1977 Legislature which, 
after several amendments and conference committee reports, failed to pass in the 
House.  We cannot supply what the Legislature has refused to enact since this office is 
not a legislative body. 
 
Thus, considering that a representative of the news media was present and unless 
some person was refused access to the noon meeting, there would appear to be no 
violation of the open meeting law.  The fact the public, generally, did not have 
knowledge of that meeting does not alter that conclusion unless the noon meeting was 
called for the express purposes of preventing the public from attending.  Whether that 
was the purpose of the meeting is a question of fact and this office is not a fact-finding 
office.  In addition, since a violation of the open meeting statute is an infraction, a 
criminal offense, this office cannot, by opinion, convict  any person or board for a 
violation of the statute since they are entitled to a trial in court, the judicial branch of 
government.  This office is, as you know, a part of the executive branch of government 
and we do not have judicial powers. 
 
Insofar as whether there was improper notice of the meeting is concerned, we note that 
Section 11-11-05 of the NDCC governs meetings of the board of county commissioners.  
We assume, however, that this meeting was pursuant to Section 44-02-05 of the NDCC 
which provides as follows: 

 
VACANCY IN BOARD OF COUNTY COMMISSIONERS--HOW FILLED.--
When a vacancy occurs in the board of county commissioners, the 
remaining members of the board, with the county judge and auditor, 
immediately shall appoint some suitable person to fill such vacancy from 
the district in which such vacancy occurred.  If a majority of such officers 
fails to agree upon a person to fill such vacancy, the county treasurer shall 
be called in and shall act as an additional member of such board to fill the 



vacancy.  The appointee shall hold office until his successor is elected at 
the next general election and qualified. 
 

In view of this provision there may be some question as to whether Section 11-11-05 
applies since it is (1) a meeting of more than the board of county commissioners--it is a 
meeting of the county commissioners plus two additional county officials and (2) the 
statute provides that the vacancy shall be filled “immediately” which may, vitiate the 
five-day notice provision of Section 11-11-05. 
 
If this meeting had been closed to the public, i.e., if access had been refused to any 
person or persons, the fact it was not to make any decisions would be immaterial.  It 
would still be a violation of the open meeting statute.  In Peters v. Bowman Public 
School District, 231 N.W.2d 817 (N.D. 1975), a school board met in executive session 
to evaluate a teacher’s performance.  No decision was made in that session but the 
board took action at a subsequent board meeting to send the teacher a notice of 
contemplated nonrenewal.  The North Dakota Supreme Court held that the action taken 
at the open meeting was void and that the official action of a school board which was 
clearly the product of an illegal meeting is invalid even though taken at an otherwise 
legal meeting.  In view of this holding, we would have no hesitation in holding that the 
appointment to fill the vacancy was void if it was the product of an illegal (closed) 
meeting.  In this instance, because of the indicated factual circumstances involved, we 
cannot declare the noon meeting void because we do not know whether it was closed to 
other person or other persons did not attend because there was no publicity given the 
meeting.  There is a distinction between the two and this office cannot declare lack of 
advance notice of a meeting a violation of the open meeting law where the legislature 
has previously refused to do so. The fact a reporter was informed of the meeting, 
although only a short time before it was held, while not conclusive, may be evidence 
that the meeting was not, in fact, closed to the public. 
 
As we noted in a letter of December 22, 1977, to Mr. Thomas Jelliff, Grand Forks 
County State’s Attorney, this office cannot rule an appointment to fill a vacancy invalid.  
Should some person with standing question the authority of the person appointed under 
these circumstances to hold the office, the ultimate decision will be made by the courts 
based on all facts and evidence introduced before the court. 
 
I trust this will adequately set forth our position on the matters presented. 
 
Sincerely, 
 
Gerald W. VandeWalle 
Chief Deputy Attorney General 
 
 


