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     May 28, 1964     (OPINION) 
 
     WORKMEN'S COMPENSATION BUREAU 
 
     RE:  Claims - Time Limit 
 
     This is in response to your letter in which you ask for an opinion on 
     the time limit for filing of claims.  You call our attention to the 
     provisions of section 65-05-01 of the North Dakota Century Code, 
     which provides as follows: 
 
           CLAIMS FOR COMPENSATION - WHEN AND WHERE FILED.  All original 
           claims for compensation for disability or death shall be made 
           within sixty days after injury or death.  For any reasonable 
           cause shown, however, the bureau may allow original claims for 
           compensation for disability or death to be made at any time 
           within one year after the injury or death.  No compensation or 
           benefits shall be allowed under the provisions of this title to 
           any person, except as provided in section 65-05-04, unless he 
           or she, or someone on his or her behalf, shall make a written 
           claim therefor within the time specified in this section.  Such 
           claim shall be made by: 
 
           1.  Delivering it at the office of the bureau or to any person 
               whom the bureau by regulation may designate; or 
 
           2.  Depositing it in the mail properly stamped and addressed to 
               the bureau or to any person whom the bureau by regulation 
               may designate." 
 
     You then state that a claimant was injured on the seventh day of 
     February, 1963, and you did not receive notice of this claim until 
     February 7, 1964.  You further state that the office received the 
     notice on February 8, 1964, but the claimant had deposited the letter 
     in the United States mail on February 7, 1964.  The envelope in which 
     the claim was transmitted was postmarked February 7, 1964.  You then 
     ask the following questions: 
 
           1.  On the above facts, would the claimant be entitled, with no 
               showing of any reasonable cause for delay over the sixty 
               day period, to have an original hearing on his claim; 
 
           2.  The above statute states 'within one year.'  Is the mailing 
               of the letter of February 7, 1964, within our statutes of 
               one year from the date of the claim which was which was 
               February 7, 1963." 
 
     The time of presenting a claim is set forth in section 65-05-01 of 
     the North Dakota Century Code.  The North Dakota Supreme Court in 
     Bjorseth v. North Dakota Workmen's Compensation Bureau said that the 
     time of presenting a claim within the statutory time designated is 
     jurisdictional.  This principle was reaffirmed in subsequent cases 



     found in 67 N.D. 512 and 13 N.W.2d. 610.  The North Dakota Court, 
     however, has not had under consideration the specific questions 
     asked. 
 
     In referring to other statutes requiring the doing of a certain thing 
     within a certain time, we note that section 16-04-02 requires that 
     candidates present petitions to the Secretary of State not more than 
     sixty days nor less than forty days prior to the election.  In 
     construing this section the Court said in Burchard v. Byrne, 54 N.D. 
     274, that the petitions in question may be presented to the Secretary 
     of State through the agency of postal or express facilities and that 
     the delivery of the petitions to the persons authorized to receive 
     mail or express within the time prescribed by the statute constitutes 
     delivery to the Secretary of State. 
 
     In construing a similar provision, the North Dakota Supreme Court in 
     Campbell v. Torgerson, 57 N.D. 152, said that the requirement for 
     presenting a petition to the county auditor within the statutory time 
     was mandatory.  Again on a somewhat similar question, the Court in 
     State ex rel Englert v. Meier, 115 N.W.2d. 574, held that petitions 
     mailed and postmarked on the final date for receiving petitions by 
     the Secretary of State constituted timely presentation to the 
     Secretary of State where the envelope bore the postmark of the last 
     day for presenting petitions to him where public announcements were 
     made by the Secretary of State that he would accept petitions under 
     such conditions.  In this connection we must observe that the statute 
     under consideration here specifically provides that a claim may be 
     made by "depositing it in the mail properly stamped and addressed to 
     the bureau or to any person whom the bureau by regulation may 
     designate." 
 
     We further note that the statute does not use the term "file a claim" 
     but rather uses the term "shall be made."  The term "file" implies 
     presenting it and putting it on record whereas the term "making a 
     claim" does not imply that the claim must be recorded and put on file 
     within the specific time. 
 
     We are also aware that the Courts have consistently held that 
     Workmen's Compensation acts should be "liberally construed to 
     effectuate the purposes for which they were enacted and that the 
     construction should be to afford coverage in all cases reasonable 
     within its purview."  (99 C.J.S. Section 20)  The same authority 
     continues on by saying that the construction where there is doubt 
     should be resolved in favor of those whom the act intended to 
     benefit.  The construction, however, should not be strained. 
 
     Following the reasoning of the Court in State ex rel Englert v. 
     Meier, supra, we must necessarily conclude that the mailing of claim 
     within the statutory time constitutes making a claim.  The statute 
     specifically provides that the claim shall be made within one year. 
     It does not provide that it must be made before the end of one year 
     but rather within.  In this connection we consider the provisions of 
     section 1-02-15 of the North Dakota Century Code, which provides that 
     the time in which an act provided by law is to be done is computed by 
     excluding the first day and including the last, unless the last is a 
     holiday and then it also is excluded.  By applying this statute to 
     these present facts the first day can be excluded, which would make 



     February seventh the anniversary a year from date of injury and would 
     bring February 7, 1964, within the term "within one year." 
 
     Therefore, in direct response to the second question, it is our 
     opinion that a claim mailed on February 7, 1964, for an injury 
     sustained on February 7, 1963, constitutes making a claim within the 
     time limit as contemplated under the provisions of section 65-05-01. 
 
     In response to the first question, it is our opinion that the 
     claimant must be given an opportunity to show why the claim was not 
     filed within sixty days.  However, we wish to make the further 
     observation that the sixty-day provision may be waived by the Bureau. 
     In reviewing cases discussing the sixty-day period, we find that the 
     Court has been rather consistent in its attitude toward permitting 
     claims to be filed after the sixty days if any showing has been made. 
     In other words, the sixty-day limitation is not jurisdictional.  We 
     know of no court case which sustained a denial of a claim because it 
     was not filed within sixty days. 
 
     Being that the Courts have held that the act is to be construed 
     liberally in favor of the claimant, this would indicate that any 
     reason given by the claimant for not filing within the sixty-day 
     period should be given considerable weight.  In the absence of the 
     claimant being fully aware of the sixty-day provision, we have 
     serious doubts that such sixty-day provision could be employed and 
     relied upon solely to deny a claim which is otherwise just and 
     proper. 
 
     HELGI JOHANNESON 
 
     Attorney General 


