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     June 30, 1959     (OPINION) 
 
     WORKMEN'S COMPENSATION 
 
     RE:  Bureau - Fee Schedule for Hospital and Medical Services 
 
     This is in reply to your request for an opinion or a copy of an 
     opinion if one had been issued on section 65-0208 of the N.D.R.C. of 
     1943 relating to fees on hospital and medical services. 
 
     From your letter it appears the bureau has adopted and is following a 
     fee schedule for hospital and medical services which is below the 
     normal standard.  The hospital then in turn bills the injured person 
     for the difference.  You further state that the bureau has been 
     advising that the hospital cannot legally charge the injured person 
     the difference between the amount allowed or paid by the bureau and 
     the charge by the hospital. 
 
     Section 65-0208 and the material portion is as follows: 
 
           The bureau may make, promulgate, and enforce such rules, not 
           inconsistent with the provisions of this title, as may be 
           necessary to carry out the provisions of this title.  All fees 
           on claims for legal, medical, and hospital services rendered 
           under this title to any claimant shall be in accordance with 
           schedules of fees adopted or to be adopted by the bureau and 
           subject to the approval of the bureau. . . ." 
 
     In connection with this section it is observed that there is within 
     the Workmen's Compensation Act another provision which is section 
     65-0507 and provides in part as follows: 
 
     "Immediately after an injury sustained by an employee and during the 
     resulting period of disability, the fund shall furnish to the 
     employee such medical, surgical, and hospital service and supplies as 
     the nature of the injury may required. . . ." 
 
     These two sections were both amended and reenacted by the same 
     Legislature.  The apparent difficulty arises from the two statutes 
     cited above relating to the same subject matter.  The first one 
     authorizes the bureau to adopt a fee schedule and the second one 
     provides that the bureau is to pay all hospital and medical expenses 
     connected with the injury sustained in the course of employment. 
 
     The general principle of law is that where two statutes of equal 
     stature refer to the same subject matter in a different manner every 
     effort should be made to reconcile the two statutes.  In harmonizing 
     and reconciling the two statutes we cannot lose sight of the purpose 
     for which the Workmen's Compensation Act was created, namely for the 
     benefit of the injured employee. 
 
     The fees adopted under section 65-0208 have a relative standing as a 
     rule or regulation.  It is a fundamental rule of law that no rule or 



     regulation can supersede nor supplant a statute. 
 
     Any rule adopting fees which fees would virtually leave the employee 
     not fully compensated under section 65j0507 is vulnerable and cannot 
     prevail.  The schedule of fees must be a harmony with section 
     65-0507.  The Legislature apparently was cognizant that the bureau 
     revises its premium rates once a year and intended that the rules 
     adopting fees for hospital and medical services be amended 
     correspondingly to keep them within the economic conditions existing 
     at the time.  The fee schedule is, in effect, only between the 
     injured person, the claimant, and the bureau.  Such fee schedule is 
     not binding on the hospital or doctor rendering services to the 
     injured person. 
 
     The North Dakota Supreme Court. in the case of Henderson v. Scott, 
     et al, 10 N.W. 2d. 490, said: 
 
           A physician is not legally bound to furnish services for either 
           compensation claimant or workmen's compensation bureau and 
           hence may contract with claimant without reference to bureau, 
           in which case claimant, in absence of express agreement as to 
           fees, is liable to pay physician reasonable value of services 
           irrespective of what amount bureau may allow for medical 
           services." 
 
     The same statement of law applies to hospitals. 
 
     It is, therefore, our opinion that the fee schedule adopted by the 
     bureau under section 65-0208 must be such to give full recognition 
     and effect to section 65-0507. 
 
     With respect to an outstanding opinion, we wish to advise that this 
     office has no record of an opinion having been rendered on this 
     subject.  It has been learned that the opinion referred to is a 
     letter by Bernard C. Lyons, who was then attorney for the bureau, to 
     the commissioners.  The letter is not a formal opinion of this 
     office. 
 
     From the foregoing, it is also observed that the fee schedule adopted 
     by the bureau applies only to the claimant and the bureau but does 
     not affect hospitals and doctors rendering medical services to the 
     injured person.  To make such a fee schedule binding on the hospital 
     and doctors, it would be necessary to enter into a contract with such 
     services to make the fee schedule binding. 
 
     Under section 65-0507 it is contemplated that the bureau pay all of 
     the medical and hospital expenses connected with an injury in course 
     of employment.  Such payment should be on the basis of the reasonable 
     charge made for services, so that the claimant is not required to pay 
     out of his pocket for such services. 
 
     LESLIE R. BURGUM 
 
     Attorney General 


